© 2015  |  Webbproduktion: Louie Balko

Centralstationens Hotell & Vandrarhem

Gäster Tycker

Our Services

Norrköpings centralstation med den intilliggande parken är ett gott exempel på svensk järnvägsarkitektur från 1860-talet.

Järnvägsstationen stod färdig och invigdes 2 juli 1866. Byggnaden är ritad av arkitekt Adolf Wilhelm Edelsvärd, i vad han kallade herrgårdsstil.

Övervåningen har tidigare använts som kontor till SJ. Spår efter den tiden finns fortfarande.

Stationen blev byggnadsminnesförklarad 2001.

 

I samband med bygget av den nya stationen antogs även en ny stadsplan, helt i linje med Edelsvärds tankar.

En park anlades framför stationen som ett vackert blickfång för de genomresande. Parken fungerade samtidigt som ett brandmur. På den tiden var stationsområdet en eldfarlig plats med tåg som spred gnistor och rök så det behövdes ett skydd för närliggande trähus.

 

Järnvägsparken som idag går under Carl Johans Park är en av Sveriges bäst bevarade parkanläggningar från sekelskiftet och är ritad av stadsarkitekt C Th Malm. Med sina arkitektoniska former  och ljusdekorationer är den ett smycke även på vintern.  Den är välbesökt, inte minst för Kaktusplanteringen, en årligt återkommande tradition från 1926. Den är Sveriges äldsta motivplantering. Varje år väljs ett nytt motiv  och planteras ut med 25 000 växter. Själva planteringen tar ca 4 veckor och har invigning i juni.

 

Norrköping är även en gammal industri- handels- och sjöfartsstad. Fram till 1960-talet var textilindustrin grunden i Norrköpings näringsliv.

Idag har de gamla industribyggnaderna fått ett nytt liv i form av butiker, restauranger, museer och konserthall.

Historia

Enkelt, trevligt och billigt

Har bott där ca 5 ggr och aldrig träffat personalen (jag kommer alltid sent) men de är mycket hjälpsamma per telefon. Billigare boende än så här går inte att hitta i Linköping/Norrköping. Sovsalen är bra och alla gånger jag sovit där har det varit lungt. Bra duschmöjligheter (man kan stänga om sig). Enda som saknas är väl möjlighet att laga egen mat. Tar både kort och kontanter. Man kan komma och gå som man vill då de har portkod.

Alex

 

Superbra

ett särklass bästa vandrarhem har det mesta som man behöver bra personal trevliga rum och väldigt central,mycket gemytligt kommer att bo på above varje gång jag besöker norrköping.

MM

 

Vilket toppen ställe!

Vi tillbringade tre dagar här och är jättenöjda. Fräscht rum med egen dusch och toalett. Någon brist på sömn pga. tågtrafiken upplevde vi inte, trots att vi hade rummet ut mot spåret. Vädret gjorde att vi kunde äta alla måltiderna ute på den stora balkongen.

Lasse&Lena